Körömágygyulladás

A körömredő, a körömágy gyulladása (paronychia) a kéz és láb körmeinek szélei körül kialakuló fertőzése. Legtöbbször közvetlen sérülés, helytelen manikűr és pedikűr során alakul ki, de bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma) is előidézhetik. A cukorbetegség, a rossz vérkeringés, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképesség, tápanyaghiány is hozzájárul a kialakulásához.

Helytelen, óvatlan körömápolás során a körömágy finom bőre megsérülhet, amikor a körömről a bőrt visszatolják, vagy amikor a köröm beszakad, illetve belenő a körömágyba. A fertőző anyagokkal, sok vízzel, élesztővel dolgozók betegsége (panaritium) is lehet, amelynek krónikus fajtáját a soorgomba okozza.

A fertőzést okozó baktériumok (általában staphylococcus) a kis bőrsérüléseken keresztül jutnak a sebbe, amely először lüktet, megduzzad, majd váladékozni is kezd. A körmöt körülvevő bőrrészeken a bőr nyomás érzékeny, fájdalmas, fénylik, feszes, és kivörösödött.

Mindenképp kezelni kell, mivel a bakteriális fertőzés a körömperc csontjára is átterjedhet. Elsődlegesen a gyulladást kell csillapítani, a sós áztatás, a sérült területre helyezett félbevágott hagyma, fokhagyma, zsurló főzete, aloe vera gel, antibakteriális illóolaj (a legjobb a teafaolaj), antibiotikumos kenőcs hatásos lehet.

Ha a genny nem ürül, a gyulladás nem lohad le, akkor a sebész bemetszést végez, a köröm fertőzött részét kitisztítja, súlyos esetben eltávolítja.

Megelőzhetjük, ha rendszeresen fertőtlenítjük a körömápoló eszközeinket, bőrfertőtlenítőt alkalmazunk. A körömágy bőrét pedig én csak nagy ritkán vágom, inkább körömbőr eltávolító olajjal távolítom el. Lényeges, hogy a száraz, berepedezett körmöket ápoljuk, a körülötte bőrt puhítsuk egyszerű olajjal, olíva olajjal is lehet, de kaphatóak körömbőr ápoló olajok is erre a célra.

Kezeink, lábaink igazi mesterművek, fantasztikus munkát végeznek, ezért megérdemlik a figyelmet és a törődést. Forduljon hozzám bizalommal, ha szakszerű, biztonságos, kíméletes, és hatékony kéz és lábápolást szeretne.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!