Szemölcs

A szemölcs (verruca) kialakulásáért több mint száz vírus a felelős, a legtöbb a Humán Papilloma vírus nevű (HPV) kórokozó fertőzése révén jön létre, szövetszaporulattal jár a test különböző részein, megjelenési formája igen változatos.

A fertőzésekre fogékonyabb, illetve a gyengébb immunrendszerrel rendelkező emberek esetében hatványozottabb gyakorisággal fordul elő a szarukinövés fertőzöttség. Számos helyen (strand, uszoda, edzőterem,…) könnyen el lehet kapni, testi kontaktussal is terjed, használati tárgyakról (borotva, törülköző, olló, csipesz,…) is, a bőrön lévő apró sérülésen át pedig még hamarabb megtörténik a fertőzöttség, amely ellen nem létezik teljes körű védelem.

A szemölcs azontúl, hogy kellemetlen, veszélyes is, és súlyos szövődményekkel járhat! Ezért ha bármilyen kinövést is vesz észre a testén (ami lehet anyajegy, kocsányos bőrkinövés, de akár szemölcs is), mindenképp mutassa meg bőrgyógyásznak, ne próbálja meg eltávolítani, vakargatni, piszkálni, mert ezáltal a vírust könnyen átviheti más bőrfelületére is, és ez könnyen vezethet a hámsejtek rosszindulatú elfajulásához is!

Közönséges szemölcsök (verruca vulgaris): éles szélű, kemény, gömbformájú, karfiolszerű kinézetéről könnyen felismerhető. Lehet fehér, szürke, barna színű, nagyjából borsó nagyságúak, változó formában. Előfordulásuk leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd vagy a könyök környékén vagy az arcon lehet.

Futó vagy lapos szemölcsök (verruca plane juvenilis): lapos, néhány mm-nyi méretű szemölcsök, elsősorban az arcon és a kézfejen jelennek meg. Főként gyerekeknél és fiataloknál alakulnak ki, nagy számban fordulnak elő a bőrfelületen.

Uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa): gombostűfejnyi világos piros kinövések, közepükön jellegzetes horpadással. Nyomásra kásás, fehéres folyadék távozik belőlük. A szemölcsök főleg az arcon, a nyakon, a karokon és a lábon fordulnak elő. Főleg gyerekeknél, és száraz bőrű, neorodermitiszre hajlamos embereknél alakulhatnak ki.

Talpi szemölcsök (Verrucae plantares): két típusa van, az úgynevezett mozaikszemölcsöket sok kicsi egymás közelében nagy számban elhelyezkedő lapos szemölcs alkotja. Normál esetben ezek nem okoznak panaszokat. A másik szemölcstípus a tövisszemölcs, amely a bőr mélyebb rétegeibe is benyúlik, ezért valódi tövishez hasonlóan járás közben jelentős fájdalmat okoz. A tövisszemölcsök felülete erősen elszarusodott, és gyakran apró sötét pontok láthatók a felszínükön.

A genitális szemölcsök (condylomata acuminata): A nemi szervek (genitáliák) környékén és az anális régióban fordulhatnak elő. Szexuális érintkezés útján terjednek. Pirosas vagy szürkés-fehér kinövések, gyakran csoportosan alakulnak ki.

A hámszemölcsök (verrucae seborrhoicae): általában 50 éves kor fölött jelenhetnek meg, és az UV-sugárzás is hozzájárul a kialakulásukhoz. Túlnyomórészt a mellkason, a háton és az arcon fordulnak elő. Az ilyen típusú szemölcsöket mindenképp mutassa meg bőrgyógyásznak, mivel ezek könnyen összetéveszthetők a bőrrákkal vagy festékes anyajeggyel.

A szemölcsök kezelése nagyban függ a szemölcsök típusától, számától, illetve az elhelyezkedésüktől. A közönséges szemölcs és a talpi tövisszemölcsök kezelhetők speciális, gyógynövényboltokban, patikákban kapható oldatokkal, tapaszokkal. Ezek hatóanyaga lehet tejsav vagy szalicilsav, illetve ezek kombinációja, amely felpuhítja a kezelt bőrfelületet.

Én általában a vérehulló fecskefű nedvét szoktam javasolni a szemölcsökre, egy vattás fülpálcikára csepegtetve, könnyen felvihető az oldat – csak a szemölcs felületére, így elkerülhető a környező, egészséges bőr sérülése. Kezelés után mindig fertőtleníteni kell a kezeket, hogy a vírusokat nehogy átvigye máshová is.

Ezek a kezelések nem mindig elég hatékonyak, főleg ha a szemölcsök régóta fennállóak. A kezelés időtartama attól függ, mennyire mélyen gyökerezik a szemölcs. Szükség esetén a kezelést az orvos utasítása, illetve a betegtájékoztatóban foglaltak szerint meg kell ismételni.

Nem a legjobb megoldás a szemölcsök sebészi úton történő kivágása sem, mivel az operáció sokszor érint olyan területeket, ahol problémás ez az eljárásmód, ráadásul az is előfordul, hogy az egyébként is fájdalmas eljárás után újból megjelennek a szemölcsök az egyszer már kezelt sebhelyes területen.

A lapos szemölcsök lefagyaszthatók folyékony nitrogénnel, ez a módszer az ujjakon lévő közönséges szemölcsök kezelésére is alkalmazható, a kezelést követően a szemölcs elhal és néhány napon belül magától leesik.

Az elektrokoaguláció nevű eljárás során a szemölcsök egy elektromos sebészeti beavatkozás során kerülnek leégetésre.

A kaparásos eljárás esetén az elektrokoagulációs, illetve fagyasztásos eljárást követően a szemölcsök egy éles fém kanállal kerülnek lekaparásra.

Lézeres kezelés esetén a szemölcsöket CO2 lézerrel égetik le. A beavatkozás, azaz a vírusos szemölcs eltávolítás során maga a szemölcs kerül eltávolításra.

Feltétlenül javaslom a megfelelő szakemberek felkeresését, illetve a rendszeres otthoni kéz és lábápolást is, amelyhez honlapomon tanácsokkal, tippekkel is szolgálok.

Kezeink, lábaink igazi mesterművek, fantasztikus munkát végeznek, ezért megérdemlik a figyelmet és a törődést. Forduljon hozzám bizalommal, ha szakszerű, biztonságos, kíméletes, és hatékony kéz és lábápolást szeretne.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!