A thai masszázsról

Bármennyi is legyen a feladatunk, testünknek, lelkünknek rendszeresen szüksége van gondozásra, kikapcsolódásra, feltöltődésre, regenerálódásra. A thai masszázs a keleti terápiás módszerek közül szerte a világon a legnépszerűbb, hatékonyságát egyre több ember fedezi fel.

A Tradicionális Thai Masszázs (TTM – Traditional Thai Massage) többezer éves tapasztalaton alapul, gyökerei Kínába és Indiába nyúlnak vissza. A Nuad Boran (ősi masszázs) néven ismert gyógyító művészet a thaiföldi hagyományos orvoslás négy ágának egyike, amelynek alapító atyja Jivaka Kumar Bhaccha (Shivago – a király orvosa) ayurvéda, aki egy szerzetesrendben (szanga) buddhista apácákkal, szerzetesekkel dolgozott együtt, és Buddha barátjaként, orvosaként is ismert volt.

A fenti képen Jivaka Kumar Bhacca , illetve a Wat Pho buddhista templom (Fekvő Buddha temploma) látható, mely Bangkokban a Királyi Palota része. Itt alakult meg az első thai népi egyetem, és azóta is a tradicionális thai masszázs egyik leghíresebb képzési központja.

A Wat Pho falain láthatóak a Sen vonalak (főbb energiavonalak, meridiánok), illetve azon akupresszúrás pontok (energiapontok), melyeket a thai masszázs kezelések során stimulálnak. Ezen pontok és vonalak nyomásával, masszírozásával, illetve kimozgató, nyújtó, lazító technikák segítségével oldódnak az energiablokkok, és indulnak be a szervezet öngyógyító folyamatai, így helyreáll a test egészsége, rugalmassága, hajlékonysága, az életenergia harmonikus áramlása.

A konvencionális nyugati orvoslás részegységenként tekint a szervezetre, egy-egy szervet kezel, a környezetet eközben nem igazán veszi figyelembe. A keleti szemlélet szerint az egymástól nem különválasztható test-lélek-szellem egységes egészeként lehet csak a szervezet harmóniájára törekedni. Nem elég a tünetek megszüntetésére koncentrálni, az eredeti kiváltó okokat kell megtalálni, és kezelni.

A thai masszázs a buddhista templomokban, később a köznép között is generációról generációra terjedt, és az 1900-as években jutott el Európába. Különleges fogásaira, koreográfiájára sokféle irányzat hatott, és azóta is folyamatosan változik a thaiföldi masszázs technikája.

A thai masszázs a szemléleténél fogva sohasem „csak” gyógyítás és “munka”. A thai masszázst a gyakorlói inkább meditációnak, a „szerető kedvesség” fizikai kifejezésének tekintik. A masszőr meditatív állapotban kifejleszti érzékenységét az általa kezelt ember energiáinak áramlására, hogy valóban személyre szabott kezelést tudjon adni.

A thai masszázst sajnos nagyon sok helyen összemossák a szexuális masszázzsal, ill. a különböző happy finish szolgáltatásokkal, pedig a tradicionális thai masszázs a mai napig is a hagyományos thai orvoslás egyenrangú részeként létezik. Sikerrel alkalmazzák mozgásszervi, belgyógyászati és mentális eredetű panaszok esetén, és mindezek megelőzéseként is. A thai masszázsterápiát eredetileg kizárólag kolostorokban végezték, hosszú évek tanulása és gyakorlása után, a kezelést adó és az azt fogadó is fel volt öltözve. Napjainkban is ruhában van a thai masszázs során mindkét fél, és a szexuális szolgáltatás sosem volt része, és célja sem a hagyományos thai masszázsnak.

A tradicionális thai masszázs általában egy padlóra fektetett matracon, vagy vastag szőnyegen történik, hogy a terapeuta és a kezelt személy is egy szinten legyen. Mindketten könnyű, szabad mozgást biztosító ruházatban vannak, a thai jóga masszázsnak is nevezett kezelést szárazon, krémek, olajok használata nélkül végzik.

A thai masszázst passzív jógának, vagy lusták jógájának is nevezik, mivel a vendég önmagától nem mozog, ellazult állapotában a masszőr „jógáztatja” őt, különböző testhelyzetekbe mozgatva. A terapeuta mindehhez nem izomerőt, hanem a saját testsúlyát használja, lábbal, térddel, talppal, karral, könyökkel, tenyérrel, ujjakkal, hintázó mozdulatokkal, sajátos koreográfiát követve masszíroz. A „száraz” thai masszázson kívül létezik aromaolajos és herbal (gyógynövényes) masszázs változat is.

A thai talpmasszázs során a masszőr a kezein (csukló, kézfej, tenyér, ujjak) kívül egy speciális thai fapálcikát ( „kis doktor”) is használ. A teljes testes thai masszázzsal ellentétben a thai láb és talpmasszázs során speciális balzsamokat, olajokat, krémeket is alkalmaz a terapeuta.

Tapasztalja meg Ön is a thai láb és talpmasszázs fantasztikus hatásait! Már egy kezelés után is sokkal jobban érzi majd magát, de a kezeléseket kúraszerűen érdemes inkább alkalmazni. Tartozzon családtagjaival együtt elégedett ügyfeleim táborába! Sok szeretettel és folyamatos akciókkal várom minden kedves régi és új Vendégemet!

Ha tetszett, amit olvasott, és úgy gondolja, hogy ezek az információk segíthetnek rokonainak, barátainak, ismerőseinek is, akkor kérem, ossza meg velük is!

Hozzászólás lezárva!