Benőtt köröm

A benőtt köröm (unguis incarnatus) sok ember életét keseríti meg. Elsősorban a láb nagy ujján, de a kisujjakon is előfordulhat, illetve kéz ujjakon is, hogy a körömszél a körömsánc alá nő, és belenyomódik a környező bőrbe, ami előbb-utóbb begyullad, és ez még csak a kezdet.

A benőtt köröm nemcsak nem esztétikus, de fájdalmas is, és komoly egészségügyi gondok előfutára is lehet, ha nem vesszük elég komolyan, vagy nem megfelelő módon kezeljük,… de ne szaladjunk előre, előbb arról írok, hogy mitől is alakulhat ki.

Lehet az oka kézen és lábon, a normál körmön a helytelen körömvágás. Lábon a benőtt körmöt okozhatja a hosszúra hagyott köröm, túlsúly, terhesség, lábboltozat süllyedés, vagy túl keskeny, szűk cipő is, amikor nem jut elég hely a lábujjaknak. Kézen és lábon egy sebesülés folytán is nőhet rosszul a köröm, és van, akinek születése óta úgynevezett óraüveg, ill. csőkörmei vannak, amik mindig a körömsánc alá nőnek.

Fentiekből is kiderül, hogy mennyire fontos a megelőzés. A megfelelő statikájú, 3-4 cm-nél nem magasabb sarkú, nem túl keskeny orrú, és nem túl vékony talpú lábbelit említem legelsőnek.

A helyes körömvágást sem győzöm elégszer hangsúlyozni. Amikor az ujjak körmeinek szélét túlságosan kivágjuk, a köröm széleit nagyon lekerekítjük, a körülötte lévő bőrt mi magunk késztetjük arra, hogy elfoglalja a felszabadult helyet, és már meg is kezdődött az ördögi kör. A fenti képen bal oldalt látható a helytelen, jobbra pedig a helyes körömvágás.

Ha már benőtt a köröm, azt a körülötte lévő bőr fénylő pirosodással, gyulladással jelzi, illetve a szúró fájdalom is fellép. Ha ilyenkor még mélyebben kivágjuk a köröm széleit, azzal ideiglenesen megszűnik a probléma, de nem oldottunk meg semmit sem, sőt! A köröm lassan újra kinő, és mivel nincs már elég helye, így belefúródik a bőrbe. Újra duzzanat, gyulladás keletkezik, majd váladékozás, és szövetszaporulat, más néven vadhús is megjelenhet, mert a bőr védekezik a tolakodó köröm ellen. További veszély még a fertőzés, gombásodás, és egyéb komplikációk is.

Aki a fentieket még nem tapasztalta, az ne is akarja! Azért is tudok a benőtt köröm témájában ilyen részletes, szemléletes leírással szolgálni, mert én is évekig kínlódtam vele. Sajnos gyerekkorom óta lefelé és befelé görbülve nőttek a körömszéleim, és a kedvenc körömcipőimmel még súlyosbítottam a helyzeten. Akkor szűntek meg a problémáim, amikor pedikűrös tanoncként a mestereimtől megtanultam a valóban helyes körömvágáson túl a megfelelő benőtt köröm kezelést- ezúton is hálás köszönetem érte, illetve nem mellékesen amióta a tűsarkú cipellőimet is már ritkábban viselem.

No de folytassuk azzal, hogy mit is tehetünk a megfelelő lábbeli viselésén, és a helyes körömvágáson túl. Ha már benőtt a köröm, akkor a gyulladást csökkenteni kell, fertőtlenítős lábáztatással (kézáztatással), paradicsomos, ill. hagymás pakolással, vagy gyulladáscsökkentő kenőcs segítségével. Illetve puhítani kell a körmöt, oldat segítségével. (Most mellőzöm a termékek nyílt reklámozását, vendégeim minden esetben megfelelő tájékoztatást kapnak.) A felpuhult körömszél így könnyebben kiemelhető, és kivágás helyett steril gézlapból készült tamponálással felemelhető, elkülöníthető (a gézlap folyamatosan cserélendő), egészen addig, amíg a körömszél a helyes állapotra ki nem nő. Türelemjáték, kitartás, és végig fokozottan, folyamatosan figyelni kell a tisztításra, fertőtlenítésre, gyulladáscsökkentésre.

A benőtt köröm nem múlik el csak úgy magától, és sajnos ez a kezelés nem minden esetben hozza meg a várt eredményt! Vannak olyan előrehaladott, vagy elhanyagolt esetek, ahol gyógypedikűr szolgáltatásom keretén belül, gyorssegélyként mégis ki kell metszenem a benőtt köröm szélét (ésszel, nem túl nagy ívben), és figyelnem kell arra, is, hogy ha otthon vágták ki, akkor nagy valószínűséggel a körömsáncban maradhatott körömszilánk is. Tehát ki kell tisztítanom, folyamatos fertőtlenítés mellett, majd gyulladáscsökkentős gézlapot helyezek a területre, a résbe. Ezután steril pólyával bekötözöm a lábujjat. Az így kezelt vendéget többször, rövid időn belül visszarendelem, illetve megtanítom számára, hogy otthon mi a rendszeres teendője a bepólyált lábujjával.

Ezúton is kérek mindenkit, hogy ha lehet, akkor ne műtsék meg otthon magukat, főleg ha érszűkületesek vagy cukorbetegek, mert sokszor még nagyobb fájdalmat, és elfertőződést okoz a szakszerűtlen, fertőtlenítés nélküli barkácsolás!

Akut gyulladás mellett is lehetőség van lábköröm szabályozó felhelyezésére (hasonló elven működik, mint a fogszabályzó), ami a körömszéleket kiemeli, és a körmöt a helyes növekedésre kényszeríti.

A spange kezelés lehetőséget ad a sebészeti beavatkozás elkerülésére és megfelelő körömápolással minimálisra csökkenthető az újabb körömbenövés. A körömszabályozó kezelésről bővebben: Körömszabályozás – Spange

Drasztikusabb, és csak átmeneti megoldás, amikor a sebész úgy metszi ki a körömsarkat, hogy sok esetben megsérti ezzel a körömmátrixot (körömtermelő zóna) is, amely által ugyanúgy újra nő a köröm, és be is nő újra, csak épp már a köröm is deformálttá válik. Vagy még drasztikusabb, amikor az egész körmöt eltávolítja. Bárki megharagudhat rám ezért, de minden ügyfelemet óvom ettől, és senkinek sem tanácsolom, csak legvégső esetben.

Előrehaladott, és már vadhússal is rendelkező benőtt köröm esetén – ha végképp nem segít a körömszabályozás, akkor, de csak is akkor fogadható el (legalábbis számomra), az a megoldás, amikor a sebész a körmöt keskenyíti. A köröm egyik, vagy mindkét szélén egy-egy vékony csíkban, a körömmátrixot is elpusztítja, így abban a sávban már nem termelődik újra a köröm, a vadhús kimetszése után pedig a legtöbb esetben véglegesen megszűnik a benőtt köröm probléma. (Feltéve persze, hogy a műtét utáni otthoni sebkezelést a páciens az orvos utasítása szerint elvégzi, és a benőtt köröm kialakulásában szerepet játszó alap okok is megszűntek pl. rossz cipő, helytelen körömvágás,…)

Számomra hasonló az oly divatos, és horribilis áru lézeres körömkezelés, amely ugyanezt alkalmazza, azaz a körmöt keskenyíti, de ez az eljárás kisebb vérzéssel, kevesebb fájdalommal, illetve kevesebb elfertőződés veszéllyel jár. Kezeletlen érszűkület vagy cukorbetegség fennállása esetén azonban nem javasolják a műtétek elvégzését, mivel a sebgyógyulás folyamata ezen esetekben nem megfelelő, nagy a fertőzésveszély.

Remélem, hogy a fent leírtak hatására olvasóim, vendégeim a benőtt köröm problémát nem fogják elbagatellizálni, és minden megtesznek majd, hogy megelőzzék, illetve szakszerűen kezeltessék.

Lábaink, és kezeink is igazi mesterművek, fantasztikus munkát végeznek, ezért megérdemlik a figyelmet és a törődést. Forduljon hozzám bizalommal, ha szakszerű, biztonságos, kíméletes, és hatékony kéz és lábápolást, benőtt köröm kezelést, körömszabályozást szeretne.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!