Bőrkeményedések

Bőrünk legfelső, normál esetben folytonosan leváló, de az alsóbb rétegekből folyamatosan újratermelődő, védő rétege a szaruréteg. Amikor ezek az elhalt hámsejtek felhalmozódnak, lap szerinti kérgesedés, bőrkeményedés (callus) jön létre.

Jellemzően a tenyéren, könyökön, a talpon, lábujjak külső szélénél, a sarkon fordul elő, de akárhol kialakulhat a testünkön, ahol a bőrünk folyamatosan nyomásnak, dörzsölődésnek van kitéve.

Ez a teljesen természetes védekező mechanizmusa a bőrünknek, de a hatékony kezelés érdekében mindenképp érdemes utánajárni, hogy a testünk mely részén mi is lehet a konkrét kiváltó oka.

Ugyanis számos dolog kiválthatja: Lehet genetikus eredetű, pl. pikkelysömör, egyéb bőrbetegség, vagy cukorbetegség, statikai, lábboltozati, és egyéb ortopédiai elváltozások. Okozhatja a kényelmetlen lábbeli, a súlygyarapodásból adódó megváltozott súlyelosztás, kialakulhat a munkából, hobbiból, sporttevékenységből adódó minden olyan tevékenységünk során is, ahol az adott testrészünk túlzott irritációnak van kitéve.

Az ortopédiai elváltozások miatt kialakult bőrkeményedések esetében nem győzöm hangsúlyozni, hogy, amíg talpbetéttel, gyógycipővel, végső soron műtéttel nem korrigáljuk a kiváltó okot, addig csak ideiglenes eredményeket lehet elérni a bőrkeményedések eltávolításában.

Ugyanez jellemző a genetikai okok miatt kialakult bőrbetegségek esetében is, tehát amíg az alapbetegség fenn áll, addig feltétlenül szükséges a folyamatos tünetkezelés, ápolás, ellenkező esetben az egészségügyi állapot még romolhat is.

A napnak, szélnek, hidegnek, víznek, bőrkárosító kemikáliáknak kitett kéz és láb bőre könnyen kiszárad, zsírhiányossá válik, kivörösödik, érzékeny lesz, és berepedezik. Azontúl, hogy ez nem épp esztétikus látvány, eléggé fájdalmas, szabad utat nyújt a kórokozóknak is, ami komoly egészségkárosodással járhat.

Ha egy bizonyos pontot hosszabb ideig érint a bőr túlzott nyomása, akkor a bőrkeményedésből kialakulhat tyúkszem is. Legfőképp a lábon, de kézen is előfordul, honlapomon külön cikkben olvashat erről.

Kóros szarusodásról akkor beszélünk, amikor a bőr hámrétegének leválási és újraképződési folyamatában zavar áll be. A szaruképzési rendellenességekről részletesen is olvashat honlapomon, mert felismerésük, és kezelésük kiemelten fontos.

Mint sok más esetben, itt is fontos a megelőzés. Amennyiben már kialakult a bőrkeményedés, akkor, ha lehet, akkor a kiváltó okot meg kell szüntetni, ha ez nem lehetséges, akkor pedig szükséges folyamatosan kezelni.

Nem szándékom feleslegesen ijesztgetni senkit sem, de ha valaki félvállról veszi a testén található bőrkeményedéseket, akkor az elején még csak apró esztétikai probléma nagyon könnyen vezethet fájdalmas elváltozásokhoz, és az egészsége tartós megromlásához is.

Feltétlenül javaslom a megfelelő szakemberek felkeresését, illetve a rendszeres otthoni kéz és lábápolást is, amelyhez honlapomon tanácsokkal, tippekkel is szolgálok.

Az igényes megjelenés nélkülözhetetlen része az egészséges, ápolt kéz és láb. Forduljon hozzám bizalommal, ha szakszerű, biztonságos, kíméletes, és hatékony kéz és lábápolást szeretne.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!