Flip-flop papucsot inkább ne!

A nők és a férfiak körében is sokak nagy kedvence nyáron a lábujjközös, más néven flip-flop papucs, tanga papucs, annak ellenére, hogy komoly veszélyeket jelent az egészségre, ha túlzásba viszik a hordását.

Értem én, hogy praktikus, pillekönnyű, szellős, olcsó, kevés helyet foglal, és nem mellesleg sokszor szemet gyönyörködtető, Y pántos papucsok kaphatóak, pedikűrösként azonban egyáltalán nem használom, és nem is javaslom a viseletüket. Az alábbiakat minden vendégemnek elmondom, ha a lábukon meglátom.

Az első, és legszembetűnőbb, hogy a vietnámi papucs néven is ismert lábbeli esetén a lábujjak közti pántrész a folyamatos dörzsölődés hatására felsérti a bőrt, és hólyagok, sérülések alakulnak ki, amibe ha befészkeli magát az utcai por, komoly bakteriális fertőzést okoz. Ezt minden lábujjközös lábbeli, nem csak papucs, hanem szandál esetén is tapasztalom.

A flip-flop, más néven tanga papucs elsőre kényelmesnek tűnhet, de egyáltalán nem az, mivel a lábfejeket mindössze egy vékony pánt tartja, ezért könnyű belőle kicsúszni. A lábfej és a lábujjak is teljesen védtelenek a külső behatásoktól, okoz is ez sok sérülést, bokaficamot, térdre esést, horzsolást, főleg, ha a gyenge minőségű pánt még el is elszakad.

A lábujjközös papucs a lábujjakat kapaszkodó tartásra kényszeríti, ami a folyamatos megerőltetés miatt fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladást, ínszakadást okozhat. Ezen kívül a láb harántboltozatát is megváltoztatja, megnő az esélye a lúdtalp (bokasüllyedés), a bütyök, a kalapácsujj, és a saroksarkantyú deformitások kialakulásának.

Sok flip-flop papucs készül műanyagból, vagy egyéb nem bőrbarát, szintetikus anyagból, aminek a hatására könnyebben csúszik, izzad a láb, ami azonkívül, hogy balesetveszélyes, még gombásodásra is hajlamossá teszi a lábat.

Az erős nyári napsütésben könnyen leéghet a lábfejünk, ami nem csak nem szép látvány, ha leveszik a papucsot, hanem fájdalmas is.

Nemcsak a flip-flop papucs nem nyújt elég védelmet. Minden lapos, vékony talpú papucsnál, szandálnál, cipőnél egy élesebb kőre, egyenetlen talajra lépve könnyen megsérülhet a talpunk. A lapos talp és a kapaszkodó ujjtartás megváltoztatja a járást, a testsúly hátrahelyeződik. A sarkakat is szabadon hagyó lábbelik a bőrt is kiszárítják, így megjelennek a vastag bőrkeményedések, sarokrepedések.

Mivel ezen a lábbelik nem tompítják kellőképpen a talajjal érintkezés során létrejövő rezgéseket, és nem nyújtanak a lábboltozatnak semmilyen alátámasztást, hosszabb viselés után fennáll a veszélye a boka, térd, csípő, hát, és gerinc fájdalmaknak.

Még sorolhatnám tovább…, de remélem, hogy fentiekkel is sikerült lebeszélnem a flip-flop papucs viseléséről. Amennyiben nem szeretne egészségügyi problémákat, de mégis is ragaszkodik a lábujjközös papucsaihoz, akkor csak mértékkel hordja, és vegye figyelembe, hogy nagyobb távolságokra, autóvezetéshez, és sportolásra semmiképp alkalmasak.

Ha bőrkeményedést, sarokrepedést, tyúkszemet, egyéb elváltozást tapasztal, vagy csak szeretné felfrissíteni a lábát, akkor forduljon hozzám bizalommal. Az egészséges, ápolt láb ugyanis sosem megy ki a divatból! 🙂

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!