Lábgomba – körömgomba

A felszínes gombás fertőzés (tinea) különböző gombák által okozott bőrfertőzés. Gombásodás bárhol megjelenhet a bőrön: a törzsön, karon, kézen, tenyéren, a kézujjak között, lábon, talpon, lábujjak között, arcon, haj alatt, hajon, a hajlatokban, ahol a bőr összefekszik: mellek alatt, hónaljtájon, combok tövénél. A fertőzés átterjedhet a kéz és a láb körmeire is.

A lábgomba (Tinea pedis) kialakulásában és elterjedésében szerepet játszik többek között az elhízás, a terhesség, a fokozott verejtékezés, keringési zavarok, legyengült immunrendszer. Ezen kívül az öltözködési szokások (szintetikus anyagok elterjedése a ruha és cipőgyártásban, 8-10 óra rosszul szellőző ruhában, harisnyában, szoros cipőben). Illetve a nem elegendő vagy épp túlzó higiénés szokások, rossz étkezési szokások (túl sok cukros, kevés lúgosító étel), stressz, kevés mozgás, különféle mechanikai behatások, sérülések,… Azoknál, akik nedves, párás helyen dolgoznak, vagy bőrük rendszeresen érintkezik szénhidrátokkal, illetve fertőzést okozókkal, a fertőzésveszély kiemelt.

A kórokozó gombák fertőzés esetén bejutnak a bőrbe vagy körömlemezbe, és ha számukra kedvező, meleg, nedves, sötét helyre találnak, elszaporodnak. A lábon megjelenő gombásodást fonalas gombák, valamely penészgomba vagy a sarjadzó gombák okozzák. A fertőzés tünetei mindhárom esetben meglehetősen hasonlók: bőrpír, kellemetlen viszketés, illetve kisebb hólyagocskák jelennek meg a bőrön. Nemegyszer a lábujjak között megjelenő ún. kipállás az első figyelmeztető jel. Másik jellemző tünet lehet, ha a talp bőrén és a talpszéleken száraz, kissé pikkelyesen hámló bőr látható, amely alatt a bőr kissé vöröses színű.

Érdemes nagyon körültekintőnek és elővigyázatosnak lenni, mert a lábgombásodás könnyen, és gyorsan átterjed a lábkörmökre is (kézen is előfordul, de viszonylag ritkábban). A lábgombánál felsoroltakon túl a körömgomba oka lehet trauma, nem megfelelően végzett manikűrözés és pedikűrözés, köröm alatti vérzés is. A körömlemez megvastagodik, és sárgásan elszíneződik. A folyamat rendszerint egy körmön kezdődik, majd átterjed a többi körömre is.

A körömgomba (onychomycosis) kezelés előtt nagyon fontos annak kiderítése, hogy melyik gombafajta a kórokozó. Ezt körömkaparék mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatával végzik, és ez alapján történik a megfelelő célzott kezelés. Mindez azért is lényeges, mert az elszíneződést nemcsak gombás fertőzés, hanem pikkelysömör, keringési zavar, köröm alatti szemölcs, ismétlődő trauma is okozhatja. A körömgomba három típusát különböztetjük meg:

A fonalas gomba a szabadszél (a köröm fehér része) felől támad, felrostozza a körömlemezt, elemelkedik a körömágytól, fehéres, sárgás a körömelszíneződés, alatta nagyobb mennyiségű, szürkés sárga morzsalék keletkezik, a mosolyvonal szabálytalanná válik, nincs gyulladás, nem fáj.

A sarjadzó gomba okozta fertőzés esetén a tünetek először a mátrix (körömágy) felől kezdődnek, majd átterjed a szabadszél (a köröm fehér része) felé. A körömlemez sárgásan elszíneződik, megvastagszik, elemelkedik a körömágytól, alatta szürkés sárga morzsalék keletkezik (kevesebb, mint a fonalas gombánál). A köröm környezete gyulladt és fáj, növekedési zavart is okoz. Belső fertőzésre is utalhat, így lényeges a belső tisztítás is.

A penészgombák a körömlemezt bármilyen irányból támadhatják, a köröm zöldes, barnás, szürkés, feketés elszíneződést mutat, a körömlemez alatt törmelék képződik, alaki deformitást is okoz, szaga van.

A cikk elején már felsorolt okok megelőzésén, illetve kezelésén túl a lábgomba és a körömgomba elleni védekezéshez fontos, hogy:

– tisztálkodás után tartsa szárazon a bőrét, ez a lábközök esetében kiemelten fontos
– rendszeresen el kell távolítani a bőrkeményedéseket, és a száraz bőrt krémezni is szükséges
– lábtornával, masszázzsal, hideg-meleg fürdővel, talpmasszázzsal a vérellátást felpezsdíteni
– ne használja más törülközőjét, még a családtagjaiét se, és gyakran váltsa
– ne használjanak közösen ruhaneműt, lábbelit, vagy fésűt, még ideiglenesen sem
– naponta cserélje a jól szellőző, természetes alapanyagú (pamut, gyapjú) alsóneműt, zoknit
– az ágyneműt, törülközőt, zoknit (kifordítva) magas hőfokon mossa ki
– kerülje azon ruhadarabok viselését, amelyek dörzsölik, irritálják a testét
– ne járjon mezítláb a nyilvános helyek kövezetén, viseljen könnyen tisztán tartható papucsot
– cipője belső felületét mindig szárítsa ki, és rendszeresen fertőtlenítse
– ne használja más kéz és lábápoló készletét, és körültekintően ápolja kezét, lábát.

Amennyiben láb és körömgomba fertőzése lett, fontos, hogy embertársait megkímélje a fertőzéstől. Ezért a gyógyulásig kerülje a strandokat, közösségi fürdőket, szaunát, illetve alaposan fertőtlenítse maga után az edzőtermekben a használt eszközöket (Ez utóbbit én egyébként használat előtt és után is elvégzem – még egészségesen is, nem számít, hogy ez miatt olykor furcsán néznek rám egyesek.)

Számtalan tévhit kering az agyonhirdetett „csodaszereknek” köszönhetően. Nem elég csak a körmök felületét ecsetelgetni, esetleg előtte reszelgetni, ha utána pedig még vissza is veszik a fertőzött zoknit és lábbelit, már meg is történt a visszafertőzés. Felülfertőzés is könnyen előfordulhat (átviszik egyik testrészükről a másikra a gombás fertőzést), ha pl. kezelés közben nem visel egyszer használatos kesztyűt, nem fertőtleníti az eszközeit, kezeit.

A körömgomba kezelése csak akkor lehet hatékony, ha szakszerűen előkészítjük a körmöket. A rozsdamentes fém eszközöket eszközfertőtlenítővel, a lábat bőrfertőtlenítővel előkezelem,
ezután amennyire csak lehet, a körmöt rövidítem, a körömlemezt vékonyítom, a körömlemez alatti morzsalékot kikaparom, ugyanis a megfelelő hatóanyagok csak így képesek eljutni a körömágyig, ahol a körömgomba ténylegesen tartózkodik.

Én lábgombára és körömgombára 100%-os teafa olajat használok, mivel nagyon erős a gomba-, baktérium- és vírusölő hatása. Természetesen, ha a vendégem hajlandó kivizsgáltatni, hogy melyik gombafajta a kórokozó, akkor az orvos által előírt ecsetelőt használom a kezelésekhez.

Ezen kívül minden lábgomba és körömgomba fertőzött vendégemnél kérem, hogy hozzanak magukkal tiszta zoknit, és a lábbelijüket is sterilizáljuk a cipőfertőtlenítővel, a visszafertőződés megakadályozása miatt.

Mivel minimum naponta egyszer, folyamatosan kezelni kell a lábat, illetve körmöt a gombásodás teljes megszűnéséig! (és közben végig el kell kerülni a visszafertőzést is!), így a gyógypedikűr szolgáltatásom során elmondom, megmutatom az otthoni teendőket is. Illetve megbeszéljük, hogy milyen egyéb módszereket érdemes még bevezetni, milyen szokásokon lenne jó változtatni.(Pl. tengeri sós vagy ecetes lábfürdő, cukros ételek mellőzése, ezüstszálas zokni viselése, belső gombásodás gátlás és roborálás, bőrtáplálás)

A gombásodás kezelésére alkalmaznak gyógyszereket is, én azonban ezt a lehetséges mellékhatások miatt csak a legeslegvégső esetben (amikor már semmi más használ) javaslom, akkor is csak szigorú orvosi felügyelet mellett.

Számtalan helyen hirdetnek lézeres körömgomba kezelést, vannak jó, és rossz tapasztalatok is ebben a témában. Egyrészt nem minden lézer alkalmas erre, másrészt be kell tartani az elírásokat (mennyi kezelés, milyen időközönként, mennyi ideig, visszafertőzés megakadályozása). Tehát ehhez a módszerhez sok türelem, kitartás, és nem mellékesen nem kevés pénz is szükségeltetik.

Azt a módszert azonban egyáltalán nem támogatom, és nem is javaslom, amikor a gombás körmöt teljes egészében eltávolítják! Egyrészt brutális, másrészt felesleges is, mert semmit nem old meg, sőt, még több problémát okoz.

Bármelyik módszert is követi (ecsetelés, gyógyszer, lézer), a fentebb említett kitartás, türelem, és a javasoltak betartása mindenképp szükséges, mert a teljes gyógyulás (amíg az újonnan növő egészséges köröm teljesen letolja a beteg területet) hosszadalmas folyamat. A kezelés hatékonyságától, és az adott köröm növekedési ütemétől is függ, de a körömlemez teljes gombás érintettségénél ez az idő nagyjából 4-6 hónap kézköröm esetén, és 8-10 hónap lábkörömnél.

Nem győzöm elégszer kihangsúlyozni az érintett vendégeimnél (és itt is), hogy bármennyire is betartják a választott terápiát, az első időszakban nem lesz szemmel is észrevehető változás. Minimum 2 hónap, mire szembetűnővé válik az új körömrész (lenövés), a körömnövekedés lassúsága miatt. Ekkor sem szabad azonban megszakítani, abbahagyni a kezelést, mert a tünetmentesség sem jelent még teljes gyógyulást, és hamar megtörténik az újrafertőzöttség.

Azt is ki kell emelnem, hogy ha nem kezelik időben, és elég alaposan a láb és a körömgombát, akkor átterjedhet máshová is a testen, és további fertőzések, súlyos szövődmények is felléphetnek. (ekcéma, orbánc, vénagyulladás, nyirokérgyulladás,…)

Tudom, hogy sok volt ez így egyszerre (nekem se volt könnyű összeírni), de továbbra sem célom ijesztgetni senkit, csupán tájékoztatok. 🙂 Remélem, hogy a fent leírtak hatására olvasóim, és vendégeim nem fogják elbagatellizálni a láb (kéz) és körömgombásodás témáját, és minden megtesznek majd, hogy ezt a fertőzést megelőzzék, illetve szakszerűen kezeltessék.

Feltétlenül javaslom a megfelelő szakemberek felkeresését, illetve a rendszeres otthoni kéz és lábápolást is, amelyhez honlapomon tanácsokkal, tippekkel is szolgálok.

Kezeink és lábaink igazi mesterművek, fantasztikus munkát végeznek, ezért megérdemlik a figyelmet és a törődést. Forduljon hozzám bizalommal, ha szakszerű, biztonságos, kíméletes, és hatékony kéz és lábápolást, lábgomba és körömgomba kezelést szeretne.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!