Tyúkszem

Számos ember életét keseríti meg a tyúkszem, más néven szeges bőrkeményedés, szeges kérgesedés (clavus), amely a nyomásnak kitett területeken az elhalt hámréteg felhalmozódásából, azaz a bőrkeményedésből alakul ki.

A tyúkszem 3-10 mm átmérőjű, a bőr legfelső rétegének kóros szaruréteg túlburjánzása, megvastagodása (hiperkeratózis). Ilyenkor a szaruképzés vegyi folyamata normális, de a szarusejtek leválási sebessége lelassul, ezért megvastagszik a szaruréteg. Ajánlom elolvasásra: Szaruképzési rendellenességek LINK – LINK

A tyúkszem oka lehet lábon a lábboltozat statikai elváltozása, harántboltozat süllyedése, kalapács ujj, kiválthatja a szűk, keskeny cipő, pántos szandál is, súlygyarapodás, szoros zokni,…

A kemény tyúkszem kerek, lapos, tölcsérszerű, ék alakban benyomódó bőrmegvastagodás, melynek közepében un. szarucsap található. Minél mélyebbre megy ez a kis fekete szarutüske, annál jobban nyomja az alatta elhelyezkedő csonthártyát, és idegeket, ami szúró fájdalmakat okoz. Előfordulhat a talpon, a középcsontok fejecsei alatt, a kalapácsujj lábháti felszínén, hüvelykujjpárnán, a lábujjak végén, ujjbegyeken. Kézen is kialakulhat a nehéz kéziszerszámok folyamatos használatánál, sportolásnál, pl. kézi súlyzózásnál, vagy ha például írás közben a ceruzát, tollat huzamosabb ideig túl erősen szorítjuk, Kéz esetén ezt az elváltozást bőrkérgesedésnek nevezzük.

A puha tyúkszemek a lábujjak között fordulnak elő, ha a szoros cipő viselése miatt a lábujjak egymáshoz súrlódnak. Amikor két egymás melletti ujj összeérő oldalán alakul ki 1-1 tyúkszem, azt „csókolózó” tyúkszemeknek is szoktuk nevezni. A nedvesebb környezet miatt a puha tyúkszemek nem keményednek meg, középső tüskéjük sincs, ennek ellenére ez is nagyon komoly fájdalommal járhat.

A fájdalmat a tyúkszem alatta lévő ízületi tömlő gyulladása is okozhatja. Javaslom, hogy lavórnyi meleg vízben oldjon fel keserűsót, és ebben áztassa a lábát vagy a kezét. Az áztatás a gyulladt tömlő méretét csökkenti, így a környező idegekre kifejtett nyomás is enyhül.

Ahogyan a lap szerinti kérgesedés, bőrkeményedés, úgy a tyúkszem is természetes védekező mechanizmusa a bőrünknek. Ebben az esetben is ajánlatos kideríteni a kiváltó okot, okokat, és amennyiben lehetséges, megszüntetni, további tyúkszemek kialakulását megelőzni, a meglévőeket pedig kezelni.

Ha egyre több „tyúkszem” alakul ki a kezén vagy a lábán, az is lehetséges, hogy azok nem is tyúkszemek, hanem fertőző, könnyen szaporodó szemölcsök. A szemölcsökről külön cikkben olvashat a honlapomon > ITT. Az elváltozást mihamarabb látnia kell hozzáértő pedikűrösnek vagy bőrgyógyásznak, mielőtt elkezdené vagy folytatná az „otthoni kezelgetést”, mert könnyen lehet, hogy épp ez okozza a szaporodást.

Semmiképpen nem javaslom, hogy bárki is otthon „megműtse” magát, mivel a hozzá nem értés, a nem megfelelő eszközök, és a legtöbbször alapos fertőtlenítés nélkül végzett „barkácsolás” komoly sérüléseket és fertőződéseket okozhat.

A valódi tyúkszemekre a vérehulló fecskefű kivonat otthoni használatát szoktam ajánlani, mivel egyszerű, kíméletes és hatásos. Egy vattás fülpálcikára csepegtetve, könnyen felvihető az oldat – csak a tyúkszem felületére, így elkerülhető a környező, egészséges bőr sérülése. Napi kétszeri alkalmazás segít a tyúkszem külső rétegének a hámlasztásában, a felpuhult szaruréteg habkővel könnyen lereszelhető. A rendszeres kezelés hatására újabb hámrétegek termelődnek, így a tyúkszem belülről kiféle nyomódik. Addig kell alkalmazni a kezelést, amíg a tyúkszem meg nem szűnik.

A tyúkszemtapasz is elterjedt otthoni kezelési módszer. A tapaszban lévő szalicilsav felpuhítja a bőrkeményedést, amelyet utána habkővel könnyedén eltávolíthatnak. Szerencsés esetben a tapasz levételével a kis fekete szarutüske is kiemelődik.

Amíg a tyúkszem teljesen el nem múlik, ajánlott tyúkszemvédő (nyomásvédő tapasz) használata is, hogy tehermentesítsük a lábat, és csökkentsük a kialakult fájdalmat. Az ovális tyúkszemvédő tapaszt én ketté szoktam vágni, és a felét a tyúkszem mögé helyezem, kicsit távolabbra, hogy járás közben a vendégem lábán a tapasz se dörzsölődjön a tyúkszemhez.

Pedikűr, illetve gyógypedikűr szolgáltatásom keretén belül szívesen elvégzem a tyúkszem kiemelését, kezelését, tehermentesítőket ajánlok, átbeszélhetjük a lehetséges okait, és megmutathatom az otthoni ápolás lépéseit is. Forduljon hozzám bizalommal, ha szakszerű, biztonságos, kíméletes, és hatékony lábápolást szeretne.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is!

Hozzászólás lezárva!